pondělí 7. září 2015

Koláč a la frgály


Podzim je tu!

A s ním i nová jídla.

V létě mám moc ráda tvarohové osvěžující dezerty, na podzim a v zimě spíš kynuté buchty se sezónním ovoce, ke kterým se hodí hrnek teplého čaje nebo kávy.

Máme plnou zahradu jablek, hrušek a všude kolem nás je spousta švestek, takže jsme se včera já, mamka a babička vrhly na kynutý koláč.





Recept na těsto je téměř rodinným pokladem:-) Babi mu říká sváteční a dělává z něj koláče všeho druhu nebo třeba koláčky na svatby a hody.

Na těsto je potřeba:

1/4 vlažného mléka
3 dkg droždí
1 vanilkový cukr
250 g hladké mouky
špetka soli
1 dcl rozpuštěného másla
1 dcl oleje
1 celé vejce
4 žloutky

Z této dávky jsou 2 velké plechy.

Z ingrediencí zadělejte kynuté těsto, nechte odpočívat a potom jej "roztahejte" na široký plech tak, aby bylo tenké. Na těsto patří rozvar ať už z hrušek, švestek nebo jablek (povařte ovoce, trochu vody, cukru a skořicí). A úplně navrch drobenka, po našem posypátko :-) A tím nešetřete!




Ať vám chutnají!
Z. ♥


3 komentáře

  1. Tento typ koláčů miluju. Čím víc posypátka, tím líp

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Jo. To je v receptu. Ale samozřejmě pokud by se ti konzistence nezdála, přidej.
      U nás se vše dělá tak nějak od oka...

      Vymazat

Latest Instagrams

© U nás doma. Design by Fearne.